Pišite mi: kontakt@daniellakordic.com
DEPRESIJA VIŠE NE STANUJE OVDJE

Depresija je emocionalni poremećaj raspoloženja koji bi se trebao shvatiti kao ozbiljan zdravstveni problem jer ako se ne liječi ili pak ignorira, može imati itekako pogubne posljedice.
Depresija se često miješa s tugom jer ima slične psihotične simptome, no ova uznemiravajuća mentalna nestabilnost ipak je mnogo složenija od tuge. Emocija tuge može nas obuzeti kad se nađemo usred neželjenih životnih promjena kao što su, primjerice, smrt voljene osobe, zdravstveni problemi, razočaranja u prijatelja i slične okolnosti koje nam se iznenada nađu na životnome putu.
Iako duboka tuga uvlači čovjeka u stanja potištenosti i utučenosti, ona je ipak prolazna, odnosno ima određeni “rok trajanja”. A što je najvažnije proces tuge, u konačnici, zaokružuje se važnom životnom spoznajom koja nam pomaže da otkrijemo gdje se trenutačno nalazimo i kamo dalje želimo krenuti.
Prema tome, tuga nam može uzrokovati znatne teškoće, stežući nam srce i potičući suze da neumorno teku, dajući nam osjećaj kao da smo se našli u moru neugodnih valova, ali nam ne može oduzeti onaj dragocjeni osjećaj sebe, a upravo je to ključna razlika između tuge i depresije; u vrtlogu depresije gubimo sebe u ovisnosti o izvanjskim okolnostima.
Depresija je kompleksno stanje emocija koje nas često može paralizirati i zateći nespremnima – jer do jučer smo još funkcionirali i nosili se smjelo sa životom.
Zašto je onda jedan traumatičan događaj imao pogubne posljedice na naše raspoloženje? Zar smo zaista “puknuli” pa više ne možemo dalje? Ili smo dulje vrijeme bili izloženi stresnom načinu života koji je kulminirao, oslabivši naš živčani sustav?
Civilizacijski život nudi nam mnoga brza rješenja kojima možemo započeti borbu protiv depresije – tzv. normalne bolesti današnjice. No prije nego što posegnemo za raznim “bočicama olakšanja”, pokušajmo ući u srž depresije i istražiti kakvu to zvjerku nosimo u sebi i zašto nam ona sputava slobodu življenja… Je li zaista toliko snažna i moćna da nam može uništiti živčani sustav?
Proučavajući svoga tzv. neprijatelja, može se dogoditi da na vlastito iznenađenje shvatimo da je čudovište koje nam utjeruje strah u kosti groteskno se cereći zlokobnim i prijetećim osmijehom, samo plaha srna koje se hrani našim mislima i osjećajima. Pa zašto onda ne promijeniti misli i osjećaje i tako izgladnjeti zvjerčicu, umjesto da je krijepimo sadržajem iz bočice neprestance je bildajući svakom svojom slabošću dajući joj dodatnu snagu i moć?
Kad smognemo hrabrosti krenuti u potragu za zvjerkom koja nam tišti srce, doznat ćemo uzrok depresije. Vrlo jednostavno – samo nam je potrebna mrvica hrabrosti koja je sadržana u našoj mentalnoj disciplini – što znači odvažiti se pogledati unutra jer uzrok depresije nikada nije izvan nas samih.

Ono što vidimo izvana samo je reakcija uvjetovanog uma na izvanjske podražaje.

Najlakši način da se suočimo s problemima koje donosi depresija jest s pomoću duhovne vježbe – meditacije.
Meditacija će nam donijeti jasne odgovore na pitanja zašto određene životne situacije uznemiruju našu svakodnevicu i onemogućuju životnom toku da bezbrižno plovi nošen svojim valom. Ulazeći u tajne svog unutarnjeg svijeta spoznat ćemo da se unutarnja ”spodoba” skriva u uvjetovanom umu gdje je stvorila siguran brlog iz čijeg sjedišta upravlja našim mislima i emocijama. I ne samo da se skriva, nego nas se i neizmjerno boji – boji se naše znatiželje da doznamo tko smo – jer jedanput kad otkrijemo svoje istinsko jastvo (biće koje je rođeno iz Božanske svjetlosti) postajemo svjetlost. I zvjerka u nama više ne može djelovati jer ne zna kako preživjeti u čistoći koju nosi istina. Ona nestaje, topi se pod našom spoznajom: drugim riječima, um se udružuje s jastvom.

Postajemo utjelovljenje bezuvjetne ljubavi koja rastvara sve zablude o stvarnosti naše izvorne prirode.

Sklad misli i osjećaja koji smo stvorili u vlastitoj nutrini, manifestirat će se u izvanjski svijet dok će nas unutarnje vodstvo usmjeravati prema rješenjima kako počistiti nered u koji nas je gurnula psihička neravnoteža.
Kad nas istina odnosno znanje o sebi oslobodi kaveza depresije, moći ćemo zadovoljno pohvaliti svoj trud i sami sebi mirno objaviti:
“Depresija više ne stanuje ovdje!”