Pišite mi: kontakt@daniellakordic.com
IZ SENZIBILNE PERSPEKTIVE…

Jeste li ikad osjetili nelagodu u trbuhu tik prije neke izazovne životne situacije?
Neugodni grčevi pojavili su se kao posljedica straha od sukobljavanja sa zahtjevnim pothvatom koji je stajao pred vama. Možda ste čak trebali uzeti lagano sredstvo za smirenje kako bi vam se tijelo opustilo, a um stišao. I kad je um dobio umirujuću dozu supstance koju ste bili primoreni unijeti u svoje napeto tijelo, malo se primirio. Misli su se obuzdale a vi ste prionuvši na posao ‘odradili’ svoj izazov.

Život je to – rekli ste sami sebi – pa što ako ste malo pokleknuli? Važno je da ste se opet brzo dignuli na noge, pospremili proživljeno iskustvo i ponešto iz njega naučili.

Vjerujem da vam je jedan dan trabunjanja u trbuhu bio sasvim dovoljan.
Ne biste ga željeli ponoviti zar ne?
No možete li ipak zamisliti osobu koja proživljava takvu vrstu grčeva svaki dan…
Kako to može biti moguće?
Može.
U svijetu empata.

Što je empat?

Empat je osoba koja ‘putuje’ svijetom na način koji je pomalo neshvatljiv u našoj materiji. Sensitivac bez granica doživljava svijet kroz intuiciju, pa stoga proživljava svaku emociju kao ekstremitet. Vrlo je ranjiv na mržnju i zlobu koje može osjetiti na daljinu. Nađe li se u blizini vibracija nižih razina, empat osjeća bol u nekom dijelu tijela. Može osjetiti glavobolju, snažnije lupanje srca ili taj njemu vrlo dobro poznati grč u trbuhu. Empat je vođen suptilnom putanjom, za koju često osjeća da ga je bacila u svijet u koji ne pripada. I baš u tom osjećaju nepripadnosti empat osjeća bol. Bol iz koje se javlja patnja. Patnju empat proživljava do same njezine srži, pitajući se tisuću puta u jednom danu zašto mora živjeti u kaosu nepravrdnog svijeta.

Empat se često osjeća iscrpljeno kao da je iz njegova tijela isisana sva energija ljudske Duše. A kako i ne bi kad je baš on meta kradljivaca energije. Ali ne i naivna meta! Biti senzibilan ne znači biti slab. On će prepoznati nadolazeću pijavicu, no bez obzira na sve njezine prepredenosti, pokušat će joj pomoći. Uvijek iznova vjerujući da će svojim urođenom milosrđem promijeniti emocioalnog vampira.

“Biti senzibilan ne znači biti slab.”

Empat često posjećuje liječnika koji mu tada daje razne dijagnoze na osnovu simptoma koji su vidljivi golim okom. No mnogo toga ostaje nedodirljivo i nedorečeno u komunikaciji ovog dvojca. Postoji mogućnost da empat ubrzo shvati da liječnik ne može riješiti zdrastvene probleme u kojima se našao, već je on sam taj koji mora ući u uzrok svojih tegoba. Dođe vrijeme kad empat počne razumijeti vlastito stanje inteznivnih emocija. Shvati da nešto mora poduzeti. Čini se kako je senzibilni kraljević morao proći neželjenim iskustvima u kojima je iscrpljivao vlastitu energiju kako bi shvatio tko je on zapravo.

Njegovo izoštreno šesto čulo će ga u konačnici odvesti tamo gdje se on osjeća kao kod svoje kuće.

U svijet joge i meditacije.

Jedanput kad empat uđe u područje, koje će smjesta prihvatiti kao svoj zakon prirode, počet će se osjećati kao nov. Preporođen. Napokon je stigao svom Izvoru. Zašto mu je tako dugo trebalo? – pitat će se. No kako vrijeme bude odmicalo i kako empat bude ulazio u dublje u uvide svoje izvorne prirode, shvatit će da su mu prijašnja iskustva nesuđenog patnika bila postavljena za višu duhovnu svrhu. Samoispitivanjem i novim spoznajama empat će svoj nekadašnji zastoj u protoku energije transformirati u enegiju viših ferkvencija.
Moguće je da će se iz naše emotivne ptičice izroditi mudrost duhovnog učitelja, iscjelitelja ili osobe koja će sudjelovati u promjeni kolektivne svijesti čovječanstva.

No imajmo u vidu da empat može krenuti i sasvim drugom stazom svog puta. Njegov senzibilitet ga može odvesti u nepregledne podzemne svjetove gdje će pokušajući olakšati svoju patnju posegnuti za bijegom u opojna stanja raznih ovisnosti. Za razliku od osviještenog empata, neosviješteni empat će osjećaj nepripadnosti ublažavati magijom distrakcijskih aroma ne pitajući se odakle dolazi njegova bol. Ne želeći ući u srž vlastite patnje.

Biti empat izazovna je linija koja je postavljena pred njegov put. Kojom stranom će krenuti?
No nije li svima dana dvostruka linija?
Možda samo u drukčijim odijelima karaktera i osobnosti.

Ali linija je uvijek ispred svakog od nas.
Ovisi o nama hoćemo li prepoznati smjernice njezine dvosturke putanje.