Pišite mi: kontakt@daniellakordic.com
RAZLIKA IZMEĐU EMOCIJA I OSJEĆAJA

– Što su emocije, a što osjećaji i postoji li razlika između ovih dvaju termina? – često je pitanje koje se nameće kako nakon čitanja znanstveno-stručne literature, tako i pri introspektivnom putu u vlastitu nutrinu.
Da, postoji razlika.
Emocije su sustav upozorenja koji nam predočava sliku o tome kako razmišljamo, ponašamo se i djelujemo. Budući da emocije spajaju tijelo i um, one utječu na mnoge aspekte osobnosti i konstantno formuliraju važnu ulogu u zdravlju fizičkog tijela. Emocija je zapravo misao koja definira naše sveobuhvatno psihološko stanje, naš doživljaj života i međuljudskih odnosa. Sve dok smo uvjereni da je nemoguće kontrolirati emocije odnosno misli koje proizlaze iz pohranjenih emocija, stavljamo život u kormilo sudbine i nasumičnih događaja. Drugim riječima, dižemo ruke od odgovornosti za svoje živote.
No svatko tko je odlučio predano krenuti putem duhovnog rasta znat će procijeniti važnost emocija u svom životu. Znat će da potiskivanje i skrivanje unutarnje realnosti šteti napretku i evoluciji ljudskog postojanja. Znat će da se emocije trebaju osvijestiti kako bi se integrirale, a potom transformirale u novu energiju. Da, sve će to znati oni koji su krenuli Putem Prema Sebi.
Ali kako to postići? Kako doći u doticaj s emocijama koje su se ukorijenile negdje duboko, bilo da je posrijedi um ili solarni pleksus?
Mnogi će postaviti ovakva pitanja, čak i oni koji znaju da je prvi korak prema emocijama njihovo osvještavanje. No osvijestiti emociju riječima nije isto kao djelom. I stoga, da bismo došli u izravan kontakt s emocijom koja nam nije ugodna, trebamo je osjetiti u svjesnoj prisutnosti. Dakle, osjećamo sve njezine aspekte, duboko dišemo, proživljavamo je, gledamo istini u oči, odnosno susrećemo se s unutarnjim djetetom koje je u ranjivoj dobi skrilo tu emociju jer je nije znalo apsorbirati. Iz njegove male, ali svijetle i čiste razine stvarnosti nositi se s njom bilo bi vrlo zahtjevno i složeno, pa kako bi izbjeglo njezinu grubost i bol, odnosno kako bi uopće moglo preživjeti, dijete ju je inteligentno potisnulo. Izravan susret s unutarnjim djetetom prvi je korak do otpuštanja neželjene emocije. To je tzv. bacanje svjetla na tamnu rupu koju su oko djeteta obavili crnim omotačima obmane neosviještena okolina i društvo u kojem je malo biće odrastalo.
Znači, neželjena emocija koja stvara neugodnosti u vašem životu samo je blokirana energija u tijelu. Ona je odraz nerazumijevanja do kojeg je došlo u djetinjstvu. Trebate je osloboditi kako biste mogli nesmetano se nastaviti kretati svojom životnom putanjom. A ne dopustiti da vas nečije neznanje koje je bilo pripisano vama u dobi kada niste mogli donositi svjesne odluke, zakoči u daljnjem stvaranju života kakvog želite i znate da zaslužujete.
Putujući Indijom, prije mnogo godina, jedan mi je duhovni učitelj rekao: ”Emocija je tvoje dijete, dok je osjećaj tvoj učitelj.” Moram priznati da mi je dugo vremena trebalo da dokučim smisao njegovih riječi.
Danas je ova predivna rečenica sastavni dio mog života u kojem važno mjesto zauzima skladan odnos poštovanja i ljubavi između djeteta i učitelja.
U prvom dijelu bloga susreli smo se s djetetom odnosno emocijom koja je proizašla iz rana unutarnjeg djeteta. Sada ćemo obratiti pozornost na osjećaj. Zašto je osjećaj učitelj?

Dok se emocije manifestiraju u fizičkom tijelu, osjećaji nemaju fizičku dimenziju.

Ovo je ključna razlika između emocija i osjećaja. Osjećaji su govor Duše koja vam želi uputiti važne poruke potrebne za ispunjenje vaše životne svrhe. Koliko ste puta imali onaj predosjećaj da ćete nešto dobiti, izgubiti ili postići? To je bio govor vaše intuicije koja se manifestirala osjećajem.
Jedanput kad oslobodite zakočenu emociju u tijelu počet ćete instinktivno slijediti svoje osjećaje. Izdignut ćete se iznad ograničenih uvjerenja koja su uzrokovale emocije i otvoriti prostor slobode u kojem vaši stvarni osjećaji mogu doći do izražaja. Pa čak i ako dobijete iz izvora onaj ”loš” osjećaj vi ćete u njemu znati pročitati poruku univerzuma. Svjesno ćete rastvoriti to ”loše” u jedinstvo različitosti, budući da ono više ne dolazi iz dualističkog pogleda na svijet. To je onaj trenutak kada život postane ugodan i neopterećen. Počinjete hodati laganijim koracima jer više niste vezani uvjetovanim, unutarnjim programima, nego ste nošeni novim zovom svoje istinske prirode. Vođeni ste laganim šaptom mudrosti kojim vam se svakodnevno obraćaju vaši osjećaji. A vi ih možete čuti. I djelujete u skladu s njihovim porukama. Donosite odluke. Mijenjate svoj život. A time i svijet.

Razlika između emocija i osjećaja je, kao što vidite, velika. Odluke donesene na temelju emotivnih reakcija mogu nas voditi putovima destruktivnih smjerova, dok nas odluke vođene osjećajima iz Duše usmjeravaju prema nekim posve drukčijim vodama: prema dubinama unutarnje mudrosti koja najbolje zna naš jedinstveni put. Put istinske sreće i slobode bivanja.