Pišite mi: kontakt@daniellakordic.com
Yin – Yang

Yin-yang polariteti dva su toka energije koji proizlaze iz kretanja jednog beskonačnog Izvora.

Razumijevanje ovog zakona univerzuma znatno će olakšati shvaćanje materijalne dualnosti i njezine uloge u jedinstvu duhovnog svijeta. Predočit će čovjeku – tragaču kako se tamna noć i svjetlo bistrog dana stapaju u jedinstvu suprotnosti u kojem se odvija njegovo svjesno postojanje. Omogućit će mu dolazak na mjesto gdje je dobro loše, a loše je dobro. Mjesto gdje ono što ja jesam i ti jesi, pa stoga znajući da dijelimo zajedničku esencijalnu bit, sve druge suprotnosti u materiji nemaju više nijedan razlog za stvaranje nesklada.

Temeljni koncept yin-yanga dvije su polovice koje zajedno formiraju cjelinu. Simbol yin predstavlja žensku energiju koja cirkulira našom tamnom stranom (sjenom), dok se simbol yang pojavljuje kao muška energija, odnosno svjetlosna strana naše polarnosti. Međutim, to ne znači da je teorija yin-yang asocijacija na podjelu spolova, u smislu da su muškarci isključivo nosioci yang energije dok kod žena dominira yin. Ove su energije neprestano u kretnji, one nisu u suparništvu podjele, nego se dopunjuju i međusobno usklađuju u nesmetanom protoku.

Distinktivna karakteristika ove cjeline jest ta da se simboli nalaze u kružnici životne energije te putuju u smjeru kretanja Sunca. Unutar kruga pokreću se dva preokrenuta slova S, koja se dodiruju u svojoj cikličnoj interakciji. Crno S simbolizira yin energiju, dok se u bijelom dijelu kreće yang energija. I jedno i drugo slovo S u svom prostoru sadrže sitnu “točkicu kontrasta”. Ta točkica prikazuje univerzum u kojem bez protuteže ne bi bilo postojanja, dakle, ravnoteža je u svemiru rezultat suprotnosti. Ove energije nisu apsolutne, što znači da ništa nije potpuno yin, kao što ništa nije apsolutno yang. Ono što je na kraju, dolazi na početak i ono što je na početku, stići će na kraj. U svom su “početak-kraj” ciklusu, yin i yang (Sunce i Mjesec) međuovisni, budući da se dan pretvara u noć, da bi se noć ponovno preobrazila u dan.

Spoznaja da su obje energije yin i yang jednako važne za ravnotežu u našem sustavu, može biti važnim čimbenikom emocionalnog iscjeljivanja. Dopuštajući silama suprotnosti da se kroz nas izraze i simultano dopunjuju, ujedinjujemo njihove polaritete i time otpuštamo patnju iz svojih života. Patnju uzrokuje identifikacija s određenom energijom; dakle kad se poistovjetimo samo s jednom od energija, ona druga koja bi trebala koegzistirati u cjelini, pretvara se u protivničku silu. Ovakav unutarnji konflikt zrcalo je izvanjskog nesklada koji se manifestira u obliku nesređenih međuljudskih odnosa, depresije, tjeskobe, osjećaja manje vrijednosti, straha i raznih drugih eksternaliziranih oblika unutarnje neravnoteže yin-yang energija.

Shvaćajući ovaj proces jedinstva suprotnosti, čovjek ulazi u fazu razumijevanja svoje izvorne biti. U njemu se javlja spoznaja da on ne postaje cjelovit, on jest cjelovit. Ovakav pomak u svijesti često rezultira događajima ozdravljenja od tzv. neizlječivih bolesti, budući da se tijelo vraća u svoj prirodni, nesmetani tok energije. Ljudsko se biće vraća u svoje izvorno stanje u kojem se univerzalna energija tada slobodno izražava kroz materijalnu razinu postojanja. Ovo je moćna iscjeljujuća metoda jer koristeći se njome čovjek otpušta kontrolu iz svog života. Otpuštanje predstavlja neutralizaciju, odnosno proces energetske detoksikacije kojom se oslobađamo štetnih utjecaja umnih sadržaja na naše zdravlje. Svjesno se predajemo komplementarnim silama suprotnosti i dopuštamo im da nesmetano cirkuliraju u smjeru prirodne ravnoteže. Dakle, bolest je čovjeku pokazala gdje leži njegova blokada koja je strategijom otpora sprječavala zdravu komunikacijsku poveznicu između njegova energetskog i fizičkog tijela.

Uravnotežene yin-yang energije stoga stvaraju pravu umjetnost življenja. Magičan spoj neba i zemlje. Dvojni aspekti koji se permanentno dopunjuju. Jedinstvo različitih smjerova.

U ozračju yin-yang ravnoteže dolaze mi stihovi…
Zovu me na kozmički ples.

Zapleši…

Pleši
dok kročiš stazom putnika namjernika
osvajajući ljubavlju i mirom
maglom zastrte vrhove stjenovita gorja.

Pleši
dok sunce svoje moći rasprostire
zelenilom šume u sjeni.

Pleši
dok ti mitski ocean svilom obavija tijelo
šapćući riječi na drevnome jeziku,
gotovo zaboravljenom.

Pleši uz glazbu kozmičkih sfera,
neka ti beskonačni zvjezdani svjetovi
osvjetljuju put.

A onda…

Pleši i onda kad sunce nestane s horizonta
tvoje iskustvene zbilje.
Pleši
i kad tama zagrli krajobraze
tvoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Samo mijena vječna jest.”
Dan je noć i noć je dan.
Dan-noć, noć-dan.
I među njima – vječna ljubav,
u materijalnoj prolaznosti.