Pišite mi: kontakt@daniellakordic.com
Moć pozitivnog razmišljanja

Ima li pozitivno razmišljanje moć?

Pozitivno razmišljanje. Je li ono zaista pozitivno i može li njegova afirmativna namjera prijeći u određenu krajnost, primjerice, u razmišljanje s “negativnom” konotacijom?

Eckhart Tolle napisao je knjigu o jedinstvenoj moći koju donosi pozitivno razmišljanje. Zakon privlačenja uvjerava nas da afirmativnim mislima unosimo u život i pozitivne životne okolnosti budući da izvanjska realnost odgovara privlačenjem onoga što sadrži naša misaona energija. Frekvencija privlači istu frekvenciju, to je zakon i protiv njega se nije mudro boriti.

Pozitivno razmišljanje ima moć, ali… Na ovom se mjestu pojavljuje stanka koja je u posljednjih nekoliko godina postala kontroverzna tema na području duhovnosti i samoiscjeljivanja.

Ima li pozitivno razmišljanje moć?

Sve ovisi iz kojeg prostora u našoj unutarnjoj konstrukciji dolazi. Ako ono pristiže iz uma koji potiskuje sjenu, odnosno negira tamnu stranu čovjekove osobnosti, tada je “pozitivno” razmišljanje samo jedan od psiholoških mehanizama obrane. Praviti se da ne čujete ono što čujete kako biste sebe uvjerili da je sve oko vas “u redu” i uključili se u filozofiju koja ističe potiskivanje neželjenog u nesvjesno, jednako je životu koji provodi čovjek u snu i koji je još k tomu odlučio zabiti glavu u pijesak.

Neki ljudi koriste metodu pozitivnog razmišljanja kako bi izašli iz zahtjevne životne situacije, a da pri tome nisu osmotrili pozadinu i uzroke nastalog problema. Posegnuli su za brzim rješenjem koje im nudi moć pozitivnog razmišljanja i odlučili promijeniti perspektivu. Njihov je cilj mijenjati misao a da ne upoznaju strukturiranu pozadinu misli koju žele mijenjati.

Želje i ciljevi bez osjećajne pozadine mogu pojedinca staviti pred veliku kušnju budući da ono čemu se nadao neće pokazati željene rezultate. Ljudska bića nisu strojevi koji se mogu resetirati na gumbić quick start. Mi smo osjetilna bića te stoga ne možemo negirati emocije i osjećaje koje nas čine ljudima.

Emocije su pokazatelji naše unutarnje realnosti, dok su osjećaji odraz naše poveznice s višom sviješću. Emocije i osjećaji igraju veliku ulogu u pozitivnom razmišljanju. Bez njih pozitivno razmišljanje gubi moć. Postaje destruktivno i razorno. S njima, s druge strane, pozitivno razmišljanje ulazi u kozmičku vibracijsku snagu.

Dakle, dolazi li pozitivno razmišljanje iz linearnog uma, ono može onemogućiti čovjeku duhovni rast i postaviti ga na raskrižje frustracije i nezadovoljstva. Stiže li nam takvo razmišljanje iz područja svijesti, ono se uključuje u proces stvaranja u kojem čovjek postaje kreator svojih želja i planova.

Što se događa kada u stanju budne svijesti razmišljamo pozitivno?

Kada na izvanjske okolnosti reagiramo svojom unutarnjom svjesnom pokretačkom snagom, rezultat će uvijek biti pozitivan. Bez obzira na to kakva sila dolazi izvana, ako je iznutra pozitivan stav svjesne prisutnosti, ništa neće moći poljuljati naš unutarnji mir. To ne znači da će nam životne okolnosti svaki dan donositi med i mlijeko. Naprotiv, može nas pogoditi i snažna orkanska oluja. Međutim, moć pozitivnog razmišljanja koja je u nama ukorijenjena u svjesnosti, odnosno za koju smo u sebi stvorili prostor rastvaranjem ograničenih umno-misaonih sadržaja, prihvaća sve oluje. One velike i one male. Mudrost koja proizlazi iz pozitivnog razmišljanja svjesne prisutnosti zna da je svaka oluja samo prolazni vjetar na vedrom nebu naše vječnosti. I zato nam ona ne može nauditi, nego naprotiv, može nas samo ojačati. Učiniti nas otpornim, imunim na nepredvidljive nalete neželjenih iznenađenja.

Kako biste doznali otkuda dolazi vaše pozitivno razmišljanje kad se nalazite u nedoumici ili u situaciji koja zahtijeva pažljivu reakciju, pokušajte osluškivati svoj unutarnji glas. Dolaze li vaš ushit i sreća iz maske ega ili snage duše? Kako se osjećate u stanju sreće? Je li ona trajna ili nestaje već nakon što je nestao i njezin razlog za vaš ushit? Promatranjem svojih misli u umnim procesima doći ćete do odgovora na pitanje dolazi li vaše pozitivno razmišljanje iz područja uma ili iz višeg stanja svijesti.

Pozitivno razmišljanje svakako ima moć. No pitanje je samo koliko je naše stanje svijesti spremno prihvatiti njegovu snagu te je primjenjivati u svakodnevnom životu.