Pišite mi: kontakt@daniellakordic.com
Riječ autorice

Psihoanaliza i duhovnost uvijek su se isprepletale u mom životu. Ondje gdje psihoanaliza nije imala odgovor, duhovnost je spremno nudila svoja rješenja. S druge strane, neke duhovne metode iscjeljivanja nisu na mene ostavile dovoljno snažan dojam bez potpore i jačine koju svojim iskustvima unutarnjeg djeteta nosi psihoanaliza.

Činjenica je da psihoanaliza ima mogućnost objediniti rascjepkane dijelove uma u zdrav i cjelovit ego koji tada pridonosi razvoju čovjekove osobnosti. Isto je tako činjenica da interakcijski stručni razgovori pomažu da se u čovjeku “probudi” njegova bolja verzija u kojoj se on tada otvara prema mogućnosti kvalitetnijeg pristupa svojim životnim prioritetima. Dakle, odgovor na pitanje “kako” svakako postoji u domeni psihoanalize. No što je s onim ”zašto”? Može li psihoanaliza odgovoriti na pitanje: ”Zašto?”

I sama sam sebi često postavljala to pitanje, no umjesto odgovora pojavila su mi se napola odškrinuta vrata duhovne dimenzije koja su očito strpljivo čekala svoj trenutak otvaranja.

Ušavši kroz mističan prolaz duhovnih odaja, shvatila sam kako psihoanaliza odrađuje samo mali dio posla kada je riječ o dubini ljudskog postojanja. I stoga je na mjestu gdje je psihoanaliza završila, u meni izniknulo svjetlo duhovnih spoznaja.

Jedanput kad naučeno znanje uplovi u more duhovnih rješenja, ono postaje samo mala točkica ograničena s pet osjetila koja još i dalje nevidljivo traga za svojom vidljivom cjelinom. I naposljetku je nalazi. U suptilnim sferama ljudskog energetskog sustava. I tek kao takva jezgra u cijelosti, sposobna je zaokružiti čovjekov unutarnji mir i životnu svrhu.

Psihoanaliza i duhovnost – dvojac koji svojim svojstvenim sadržajnim dubinama u svakom ljudskom Biću budi jedinstveno dijete ljubavi. Dijete koje zna odgovor na pitanje ”zašto”.

Potrebno je samo malo dobre volje kako bismo krenuli u odgonetavanje unutarnjih zagonetki.

Završimo ovu kratku elaboraciju citirajući često neshvaćenoga, mističnoga, ali nesumnjivo utjecajnoga njemačkoga filozofa Friedricha Nietzschea: “Onaj tko zna zašto, može se nositi s bilo kojim kako!”